3D-printing - Mycket fakta och information om 3D-printing
Tekniker för 3D-printing

Tekniker för 3D-printing

3D-printing består inte bara av en teknik utan är ett samlingsbegrepp för många olika sätt att bygga upp 3D-objekt genom att lägga lager på lager.

3D-printing i metall

Det finns flera olika tekniker som möjliggör tillverkning av 3D-objekt i metall. Valmöjligheten gällande metaller och legeringar börjar bli mycket stort. Titan, rostfritt stål och aluminium är några av metaller som går att tillverka 3D-föremål i.

Utskrift av metaller i 3D-skrivare


3D-printing i plast

En stor mängd olika termoplaster går att skriva ut med hjälp av 3D-printing och de vanligaste teknikerna är.

Utskrift av plaster i 3D-skrivare

3D-printing i andra material

Förutom att skriva ut metaller och plaster med 3D-skrivare finns det även andra material som kan skrivas ut med olika 3D-tekniker. Med LOM-skrivare kan man skriva ut papper om med SLS 3D-printer går det att skriva ut keramer.

3D-printing i organiska material

En stor del av forskningen koncentreras på att skriva ut mänsklig vävnad med hjälp av 3D-printing vilket skulle kunna ge oanade möjligheter inom sjukvården.

3D-printing av mat

Något som alla djurvänner och matälskare ser fram emot är när man kan skriva ut mat som färska grönsaker, köttliknande produkter och annan mat med 3D-skrivare. Enkla rätter som pizza, kakor, chokladfigurer och pasta har gått att skriva ut länge men mer komplexa maträtter kommer i framtiden.