3D-printing - Mycket fakta och information om 3D-printing
Extrem 3D-printing

Extrem 3D-printing

Även om 3D-printing befinner sig i sin linda så finns det många exempel på extrem 3D-printing redan nu. Nedan listas några av de mest extrema 3D-skrivarna och 3D-objekten sig finns.

3D-printing av ett helt hus

Det finns många som har skrivit ut hela hus i 3D-skrivare. Prototyphus har skrivits ut i plast men även i betong och under 2015 skrevs de första husen ut som faktiskt användes på riktigt.

3D-printing av ett helt hus


3D-utskrift av mänskliga organ

3D-utskrift av mänskliga organ

Världen över pågår försök att skriva ut mänskliga organ med 3D-skrivare som ska syfta till att individuellt anpassade organ som lever, njurar eller öron ska kunna tas fram på beställning istället för att invänta donatorer.

Redan idag har en luftstrupe skrivit ut och transplanterats på en baby och käkben. Dessutom tillverkas tänder bestående av titan och keramik på löpande band med 3D-skrivare världen över.

Tillverkning av ätbara föremål

Tillverkning av ätbara föremål

CandyFab är ett system för att skriva ut föremål tillverkade i socker som kan använda som dekorationsföremål. Med Fab@Home kan du göra utskrifter i choklad. Några av de olika maträtter som man skrivit ut är.

Inom en snar framtid kommer de mest proaktiva restaurangerna erbjuda 3D-utskrivna bakverk, kakor och chokladdekorationer.

Tillverka en klocka i 3D-skirvare

Det har även tillverkats en klocka med 3D-printing men precisionen var inte så bra.

Skriv ut din egen LP-skiva med 3D-printing.

Även en spelbar LP-skiva har skrivits ut med en 3D-printer även om skivan inte gav den bästa ljudkvalitén.

3D-skrivare för batterier

Att skriva ut batterier med 3D-skrivare ger nya intressanta tillämpningsområden eftersom batterierna kan då integreras i det 3D-utskrivna objektet. Än så länge är de små batterier med biltillverkarna skulle gärna vilja kunna skriva ut batterier till elbilar.

3D-printing för vapentillverkning

Vapen i 3D-printing

Det första vapnet, i plast, som tillverkades med en 3D-printer gjordes så klart i USA 2012. Det finns flera olika sätta att se på detta dilemma allt från att brottsligheten kommer att öka till att frihetstörstande människor kommer kunna beväpna sig eller skapa vapen för att eliminera diktatorer.

3D-utskrivna cyklar

Det går att skriva ut många cykeldelar och cykeltillbehör i 3D-skrivare. Även försök att skriva ut hela cykeln har gjorts med det finns inga helt kompletta 3D-skrivna cyklar i cykelaffärerna.

Bilar utskrivna av 3D-skrivare

Det har skrivits ut flera bilar med 3D-skrivare.

Motorcyklar utskrivna med 3D-printer

Motorcyklar utskrivna med 3D-printer

Det finns bara prototyper på motorcyklar utskrivna med 3D-skrivare ännu så länge.

3D-utskrifter av korallrev

Under 2012 inleddes fullskaleförsök i Bahrain att återuppbygga korallrev genom att skriva ut pH-neutral stenliknande konstruktioner. Dessa artificiella koraller får mycket mer naturlig form och snabbare påväxt jämfört med betong och dessutom är betong inte pH-neutralt.

Omöjliga objekt

Omöjliga objekt

En 3D-skrivare kan skriva ut saker och objekt som är helt omöjliga att tillverka på annat sätt än med 3D-printer. Nedan finns några exempel på fantastisk omöjliga 3D-utskrivna objekt.