3D-printing - Mycket fakta och information om 3D-printing
Milstolpar inom 3D-printing

Milstolpar inom 3D-printing

Det finns ett par viktiga milstolpar inom 3D-tekniken som varit avgörande för var vi är idag och möjligheterna med 3D-printing.

Stereolitografi - SLA

Chuck Hull patenterade Sterolitografitekniken 1986 och startade företaget 3D Systems.

Selective Laser Sintering - SLS

Carl Deckard lämnade in patent för Lasersintring år 1986 och patentet publicerades 1990.Fused Deposition Modeling - FDM

S. Scott Crump lämnade in patent för Fused deposition modeling år 1989 och fick patentet godkänt 1992.

ColorJet Printing -CJP

De första kommersiella CJP-skrivarna från 3DSystems kommer ut på marknaden 1994.

MultiJet Printing - MJP

3DSystems lanserar de första MJP-skrivarna 1996.

Metallstskrifter

Metallstskrifter | 3D-printing

När möjligheten för 3D-utskrifter i metall visade sig i och med patent kring SLS så blev detta inledningen på en kapplöpning och utveckling som inte nått sin ände ännu att kunna massproducera, metallföremål med hög precision och godtycklig form. Detta kommer i framtiden ge möjlighet till helt nya konstruktioner som både är lättare och starkare än dagens.

Dessutom innebär metallutskrifter i tre dimensioner att reservdelslager inte måste upprätthållas av tillverkningsindustrin. Komponenter i metall skrivs ut av en lokal 3D-skrivare från globala reservdelsföretag som både tillverkar reservdelar för flygplan, bilar eller dammsugare från tidenas begynnelse till nu.

Utskrift av livsmedel

Utskrifter av vävnad

Ett skriva ut livsmedel kan kännas om en lyxtillämpning av 3D-tekniken. Det finns dock många positiva saker kan detta eftersom kylkedjan blir lättare, mer djurvänligt eftersom all mat skulle kunna bli veganmat och man skulla kunna servera mycket visuellt aptitliga maträtter. Redan nu kan man skriva ut pizza i 3D-skrivare men det blir nog inget hit för pizzarestaurangerna. NASA arbetar hårt med att utveckla möjligheterna att skriva ut mat i rymden.

Utskrift av mänsklig vävnad

En stor utveckling av 3D-printing för den mer avancerade sjukvården är utskrifter av mänskig vävnad. Få kan ana eller drömma om vart detta kan leda men de är inte helt orimligt att det kommer gå att skriva ut