3D-printing - Mycket fakta och information om 3D-printing
SLA - Stereolitografi - Teknik för 3D-printing

SLA - Stereolitografi - 3D-printing

Stereolitografi, SLA, är en 3D-teknik som använder fotopolymerisation av en vätska som stelnar på valda områden. Denna teknik utvecklades och patenterades av Charles Hull 1984 som även startade företaget 3D Systems. Idag är 3D Systems det ledande företaget inom 3D-printing med SLA-teknik.

Tekniken för 3D-printing med

En platta med hål i placeras i ett kar av flytande polymer eller harts, som kan härdas av UV-ljus. Plattan placeras precis under vätskeytan och en laserstråle belyser de områden som ska härdas och därefter sänks objektet ned en mycket kort bit normalt 50-100 µm

SLA-tekniken är en av de 3D-printingtekniker som skapar den högsta upplösningen på objekten, ned till 30 µm.

För vissa 3D-objekt kan de krävas att vissa stöddetaljer skapas under framväxandet av 3D-föremålet.Efterbearbetning av 3D-utskrifter med

Efter att 3D-objektet har byggts upp av härdat flytande polymer avlägsnas överflödigt polymer på kemisk väg och det kvarvarande objektet sluthärdas i en UV-ugn.

Eventuella stöddetaljer som byggts upp i 3D-processen måste tas bort manuellt.

Prestanda för SLA-skrivare

SLA - Stereolitografi

De bästa SLA-skrivarna för 3D-printing har nedanstående prestanda:

  • Tillverkningshastighet: Max ? cm³/h
  • Minsta lagertjocklek: 30 µm
  • Noggrannhet: ± ? µm
  • Största 3D-föremålen: 750x620x530 mm
  • Material: ABS, PC, PP, PE.

För- och nackdelar med

Mycket hög upplösning och god precision på 3D-objekten. Att tillverka detaljer med SLA-teknik går ganska snabbt och kräver begränsad föreberedelse.

De färdiga 3D-föremålen från en stereolitograf är så starka att de kan bearbetas vidare i svarv eller fräs men även användas som modeller och formar för olika formsprutning och gjutningsprocesser, även för metaller. De största 3D-maskinerna för SLA kan tillverka föremål så stora som 210x70x80 cm.

SLA-maskiner är ganska dyra och de mer användbara modellerna kostar från 500.000 kr och uppåt. Även de flytande polymerer som används kostar från 500 kronor litern upp till 2000 kr/l. Att tillverka större homogena föremål som en människa kan därför kosta över 100.000 kr i bara materialkostnad.

Användning av SLA 3D-printing

Med SLA-printing kan man göra 3D-modeller för vindtunneltest, prototyper och verifiering.

Bästa tillverkarna av SLA-utrustning

De bästa tillverkarna av utrustning för att skriva ut 3D-modeller med Stereolitografi, SLA, är:

  • 3D Systems
  • Stratasys