3D-printing - Mycket fakta och information om 3D-printing
Lasersintring av Guld

Lasersintring av Guld

Lasersintring av guldsmycken görs med hjälp av en mycket fokuserad laserstråle och på samma sätt som en med 3D-printingmetoden SLS - Selective Laser Sintering. På detta sätt kan mycket komplexa guldsmycken skapas som annars inte skulle vara möjliga att tillverka.

När 3D-smycket av guld är färdigt tas överblivet guldpluver bort och kan användas återigen vid ett senare tillfälle. Fördelen med denna metod att tillverka guldsmycken är att smycket blir med kompakt jämfört med gjutning och guldsmycket behöver inte heller lödas ihop eftersom det tillverkas som en enda detalj och därmed undviks svagare fogar.Guldsmycken med 3D-skrivare

Guldsmycken med 3D-skrivare

Det går också att först tillverka ett guldsmycke i vax som används sin gjutmall. Metoden för att göra vaxmallen kallas DLP - Digital Light Processing.

Utvecklingen av detta drivs på av guldindustrin mer än av guldsmederna. Guldindustrin ser möjligheten till att fler personer skulle designa sina egna guldsmycken och då inte focusera på vikt och pris lika mycket som tidigare. Den ökade efterfrågan skulle också kunna få guldpriser att stiga.